Nunta.md/Blog - Lucruri de care să ții seama dacă se apropie nunta fiicei tale.

Lucruri de care să ții seama dacă se apropie nunta fiicei tale.

blog-grid1
Nunta.md - 08/04/2021

Mirii primesc o sumedenie de sfaturi din toate direcțiile despre ce și cum să facă sau să nu facă în ziua nunții – unele, chiar de la părinți. Dar… părinților cine le dă sfaturi? :) În primul rând au nevoie părinții de sfaturi? Ei bine și dacă nu au, nu le poate face decât bine să le primească – să vadă și ei cum e :)

Există diverse situații interesante. Sunt ”interesante” pentru a nu da o conotație negativă sau pozitivă neapărat. Sigur, nunta în sine e un eveniment pozitiv, dar care poartă o foarte mare încărcătură emoțională. Câteodată prea mare.

Printre zâmbete, râsete, lacrimi, s-au strecurat și țipete, plânsete și tensiuni de tot felul. Desigur, din fericire ultimele au fost excepții. Dar toate fac parte din natura umană și se întâmplă cu un motiv anume. Motivul, de cele mai multe ori e stresul acumulat cu ocazia pregătirilor de către mulți din cei implicați. Și se comportă ca un virus – se răspândește cu viteză printre toți cei care au contact unui cu alții în perioada respectivă.

Ei bine, printre toți cei atinși de febra pregătirilor de nuntă, există o persoană cheie care de multe ori poate face diferența dintre o nuntă relaxată și una… mai puțin. 

Mama miresei.

De cele mai multe ori, vedem mama miresei într-o poziție mai privilegiată, înconjurată de o aură de emoție, respect, iubire evidentă din partea celor din jur, nostalgie și mulțumire.

Alteori, e măcinată de stres și griji.

Așa că am așternut aici câteva gânduri – poate e mult spus ”sfaturi”, deși cam asta se vor: niște îndemnuri către orice mamă care se apropie de nunta fiicei ei.

Desigur, sfaturile astea se potrivesc în egală măsură și pentru tatăl miresei. Dar ”studiile mele” arată că… mda, știți ce zicem. La fel, se potrivesc de minune și părinților mirelui, dar din nou, studiile arată că… mamele de mirese tind să influențeze mai mult atmosfera, ca să zic așa, decât mamele de mire. Dar nu întotdeauna!

Așa că luați ca atare ”sfaturile” de mai jos – sunt date cu cele mai bune intenții și NU se potrivesc fiecărei situații! Cam ca orice sfat.

Așadar, dragă mamă de mireasă, citește și reflectă asupra lor – poate le vei găsi de folos:

1. Lasă mireasa să fie mireasă – e rândul ei acum.

Poate ai visat demult la ziua asta. Poate cu lux de amănunte. Te-ai imaginat fiind mândră cum fiica ta îmbrăcată așa cum ți-ai dorit intră în sala somptuoasă, decorată așa cum ai visat pentru ea.

Ești confortabilă sau nu cu ideea, să știi că nu e a doua ta șansă să te măriți!

Ea e o persoană separată, cu propriile gusturi, aspirații, limite etc. Independentă, așa cum pe de altă parte, ți-ai dorit să fie.

Las-o deci, să-și împlinească independența. Și visurile. Probabil are deja demult agenda ei plină de imagini virtuale cu decoruri, rochii, pantofi și prinț călare pe un cal alb. Sau tatuat și pe un cal negru – indiferent, e alegerea ei.

Fă-i viață ușoară, nu-i impune invitați pe care nu-i cunoaște, colegi de-ai tăi de serviciu, biserica la care să meargă etc. Vremurile s-au schimbat, mirii de acum tind să-i vrea aproape pe cei cu adevărat dragi, pe care îi cunosc, nu o adunare de străini care ”reglează” niște obligații. Atunci respectă-i și apreciază-i reușita!

2. Abține-te să îi explici cum ”se face”.

E secolul 21, tinerii vor să fie diferiți, originali, nu vor să se conformeze unor ”tradiții”, mai ales atunci când vorbim de așa-zise tradiții cărora nimeni nu le mai știe nici originea, nici rostul. Generația actuală vrea să înțeleagă – e dispusă să facă ceva dacă se încadrează într-un set de valori proprii.

Atunci respectă-i și apreciază-i reușita!

3. Oferă-ți ajutorul, dar nu insista

S-au dus (în mare parte) vremurile în care părinții ”făceau” nunta copiilor lor. Acum își fac de multe ori nunta pe banii lor, luând toate deciziile care țin de nuntă.

Oferă-ți ajutorul în organizarea nunții întrebându-ți fiica cu ce dorește să o ajuți – nu o ”ajuta” cu forța. Dacă preferă să stai deoparte, respectă-i decizia. Poate găsește gusturile voastre incompatibile, poate pur și simplu preferă să îți facă o surpriză!

4. Gestionează stresul din preajma nunții

Pregătirile făcute fără ajutor din afară pot fi mai mult decât stresante! Iar pe măsură ce nunta se apropie, tensiunea tot crește. Dacă situația nu e gestionată cu detașare și realism, pe când vine ziua nunții, casa îți este ca un butoi de pulbere care așteaptă o scânteie. Iar dacă mireasa e în aceeași stare… riscul de ”accidente” e foarte mare. Și la nervi ajungi să spui mai mult decât ți-ai dori ulterior, așa că propune-ți din capul locului să nu te lași copleșită și cere ajutor din timp – fie că e legat de organizare, fie că e vorba de sprijin emoțional.

Nu e momentul potrivit să izbucnești cu toate reproșurile adunate de-a lungul timpului – către mireasă, mire, familia mirelui sau oricine altcineva.

5. Lasă mireasa să se pregătească în altă parte

Da, e casa familiei tale, legi multe amintiri din care face parte fiica ta de această casă… dar s-ar putea să nu fie cel mai potrivit loc pentru pregătirile miresei.

De regulă, părinții mirilor își propun să facă casa lună și bec – cu sacrificii supreme de timp, nervi etc. pentru ziua nunții. De apreciat, doar că brusc realizezi în dimineața nunții că locul tău sacru se umple repede de unchi, mătuși, vecini, invitați de departe care vor să se schimbe într-una din camere, nu îți găsești ciorapii cei negri, soțul nu-și găsește cravata aia maro, așa că răscolești prin dulapuri, pe dulapuri, în valize și pungi, iar pe la ora 10 dimineața în ziua nunții, casa ta e ca după un jaf proaspăt și inevitabil dosești tot felul de pungi pe după uși și încerci să preiei controlul spațiuliui. Doar că nu ai timp de asta, întrucât timpul e scurt și trebuie să-ți vezi de propriile pregătiri.

Nu mai bine ești de acord cu mireasa (și cu fotograful) și îi binecuvintezi decizia de a se îmbrăca într-o cameră de hotel ordonată, luminoasă, e drept lipsită de elementele care dau casei tale personalitate, dar care de data asta s-ar putea să fie un plus în cadru – atât pentru fotograf, cât și pentru restul invitaților. Ei s-ar putea să nu aibă vreo afinitate specială pentru bibeloul cumpărat cu 25 de ani în urmă.

Asta nu înseamnă că nu poți fi lângă fiica ta la pregătiri! Poți merge și tu la hotel cu ea, dacă își dorește asta – îți garanteăm că e contextul ideal pentru un fotograf de nuntă! O poți ajuta să se îmbrace, poți asista la tot ceea ce își dorește și ea. Emoțiile generate de mamă în preajma miresei sunt de neînlocuit! În plus, nu-ți mai pasă că neamurile tocmai ți-au întors casa cu fundul în sus – este o vreme pentru toate!

6. Tratează mireasă că pe o regină, nu ca pe o fiică.

Nu-i aranja fiecare buclă, nu-i spune la fiecare pas ce să facă. E mare acum. Și are nași – e treaba lor să le zică una, alta – lasă-i și pe ei să se simtă importanți în ziua nunții. Au un rol pe care nu ar trebui să-l ignori, nici să-l înlocuiești.

Nu o dojeni că nu stă destul cu mătușa pe care n-a văzut-o de la 3 ani – dacă a chemat-o ea la nuntă, îi va acordă atenția pe care o consideră necesară.

Las-o pe ea în lumina reflectoarelor, mulțumește-te să te bucuri de pe margine de tot ceea ce i se întâmplă!

8.  Bucură-te. De tot.

Lasă organizarea în sarcina altora, nu trebuie să controlezi totul, nu trebuie să păzești băutura, există coordonatori de eveniment care fac mult mai bine decât ai putea vreodată face orice în domeniul ăsta – au experiența necesară, au trecut prin tot felul de situații și au găsit soluții pentru ele. Vor găsi și de data aceasta!

În loc să staţi stresată să vedeţi dacă încape lumea la masă, dacă se servește al treilea fel la timp, bucură-te de un eveniment special. Fă-l special și pentru tine!

De aceea ar fi bine să o încurajezi pe mireasă să ceară ajutorul unui wedding planner. E un cost suplimentar, care însă poate compensa alte costuri inutile care intervin din lipsa de experiență a mirilor și în plus asigură un confort maxim celor implicați. Privește-o ca pe o oportunitate de te bucura cu adevărat de evenimentul mult visat – probabil nu te visai fugind între bucătăria restaurantului și DJ.

10. Amintește-ți că TOT ce se întâmplă în ziua nunții este o celebrare a faptului că doi oameni formează o familie nouă.

Cu accent pe doi și pe nouă. Da, poate e dureros, dar fiica ta va avea o nouă familie, care va deveni cel puțin la fel de importantă că cea ”veche”, dar uneori va deveni și mai importantă. Nu fă din asta o tragedie. Bucură-te pentru ea, nu o fă se se simtă prost pentru decizia ei plângând de supărare că o ”pierzi”. Nu o pierzi. Tocmai ai câștigat noi oportunități. Familia ta e și mai mare acum! Te vei bucura în curând de nepoți (dacă e ceva ce fiica ta și soțul ei își doresc), iar viața va fi și mai interesantă!

11. Lasă amintirile în seama profesioniștilor

Oricât ai fi de entuziasmată, lasă impulsul de a ține telefonul sus toată ziua ca să surprinzi ceea ce se petrece și bucură-te de tot – fii prezentă, absoarbe totul și fă în așa fel încât să apari în poze senină, cu zâmbetul pe buze sau plângând de emoție – plină deci de trăiri autentice, nu cu un telefon în dreptul chipului. Nu sunt doar amintirile tale ci și ale miresei – dă-i și ei ocazia să se bucure de fotografiile în care apari tu și familia ta!

Lăsaţi acest lucru pe seama unui fotograf, ce îşi ştie bine meseria!

P.S. Să nu uităm – un ultim sfat: după ce a trecut nunta, păstraţi doar părțile pozitive!

Este o vorbă: ”Cele bune să se-adune, cele rele să se spele!”

Gânduri bune!

 

sursa: wedmag.ro